PS of P.S.

Hoe kun je nu het best de Latijnse afkorting PS of P.S. schrijven? Met of zonder puntjes? Of zijn er nog meer opties? Wat dacht je van ps of p.s.? De twee juiste schrijfwijzen zijn met een hoofdletter, dus PS en P.S. De varianten met een kleine letter zijn eigenlijk onmogelijk. Je gebruikt de letters PS of P.S. tenslotte voornamelijk aan het begin van de zin. Een hoofdletter is daarom altijd vereist.

Dubbele punt na PS of P.S.?

Wat ook vaak een struikelblok blijkt, is de vraag of er een dubbele punt dient te komen achter PS of P.S. We geven je snel duidelijkheid. Nooit komt er in zo’n geval een dubbele punt. Enkele voorbeelden:

  • P.S. Waarom doe je eigenlijk zo vreemd de laatste tijd?
  • PS Die laatste activiteit was erg leuk voor de kinderen.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Andere Latijnse afkortingen

De regel zoals hierboven beschreven geldt ook voor NB of N.B. en LS of L.S. Deze laatste (lectori salutem) betekent letterlijk heil aan de lezer of de lezer gegroet. Van NB of N.B. geven we hier nog een paar voorbeelden:

  • N.B. Daarom is het prettig voor iedereen vooral het goede te doen.
  • NB Vergeet niet je haren te kammen voordat je de straat op gaat.

Er zijn nog meer afkortingen afkomstig uit het Latijn. Ze zijn niet allemaal even bekend, maar de schrijfwijze is anders in vergelijking met de afkortingen hierboven vermeld. We noemen een paar voorbeelden:

  • p.m. – pro memoria
  • a.m. – ante meridiem (ofwel voor de middag)
  • s.s.t.t. – salvis titulis (ofwel bij adressering)
  • a.i. – ad interim

Worstel je vaker met taalproblemen? Ben dan zo vrij om een mail te sturen naar De Schrijfdokter. Binnen 24 uur krijg je dan een reactie van ons. Dat geldt ook als je een officiële offerte van ons wilt ontvangen. Gebruik hiervoor het offerteformulier. De Schrijfdokter volgt altijd de regels, adviezen en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Poolshoogte of polshoogte
Volgend bericht
Ofwel of oftewel
Menu