Senior en junior

De betekenis van senior en junior

Er zijn flink wat woorden opgenomen in het Nederlands die eindigen op -ior. Denk aan senior, junior, medior, minior en maxior. Waar komen deze woorden vandaan? Deze woorden en hun uitgang zijn over het algemeen afkomstig uit het Latijn. Door -ior achter een woord te plaatsen werd een vergrotende trap aangegeven. Senior betekent daardoor dus letterlijk oudere en junior staat voor jongere.

Medior is een ander geval. Dit is ontstaan als een middenweg tussen senior en junior. In het Latijn beginnen alle woorden die met “midden” te maken hebben, ofwel in tijd, ofwel in plaats met medi-. Aan deze stam is vervolgens de uitgang -ior toegevoegd om een nieuw bijvoeglijk naamwoord te maken. Dit is ook het geval met minior (heel jong, afgeleid van mini-) en maxior (ouder dan minior, afgeleid van maxi-) Deze beide termen zitten nog onder junior en worden vooral gebruikt door sportverenigingen.

Gebruik van senior en junior

Er zijn een aantal manieren om de bovenstaande termen te gebruiken. Senior en junior zijn het meest veelzijdig. Dit zijn de enige termen die achteraan gezet kunnen worden als ze volgen op een eigennaam: André Hazes senior­ is de vader van Dré junior. Bovendien kun je junior en senior gebruiken als aanduiding voor een bepaalde functie. Zo is een junior accountant pas net begonnen, terwijl een senior accountant al veel ervaring heeft. Maar let op, als de twee termen geen specifieke functie aanduiden, maar meer gaan over de leeftijd of bestaansduur, dan maak je er een samenstelling van. Denk aan: juniorfunctie, seniorlid.

senior en junior

Ook medior wordt gebruikt als functieaanduiding. Het is echter wel zo dat deze term niet voorkomt in een samenstelling en ook niet achter een eigennaam geplaatst wordt. Bovendien worden minior en maxior ook op een manier gebruikt die verschilt van senior en junior. Deze termen worden namelijk voornamelijk gebruikt als zelfstandige begrippen. Zo kun je naast de junioren bij een zwemvereniging bijvoorbeeld ook de maxioren hebben.

Bekijk eventueel ook de pagina van het Genootschap Onze Taal over dit onderwerp.