Sint juttemis

Wat is de correcte schrijfwijze?

De correcte schrijfwijze is sint-juttemis. Dat is dus zonder een hoofdletter (men verwijst hier tenslotte niet naar een bestaande heilige) en met een streepje in het midden. Dat is de enige correcte schrijfwijze. De volledige uitdrukking is overigens: ‘met sint-juttemis, als de kalveren op het ijs dansen’. Heb je vaker een taalvraag? Kijk dan eens naar onderstaande aanbieding.

Wanneer sint-juttemis

Hierboven staat het eigenlijk al beschreven. Je gebruikt deze uitdrukking als je verwacht dat het nooit gaat gebeuren. We geven je enkele voorbeelden:

  • “Voordat die twee gaan trouwen moeten we zeker wachten tot sint-juttemis.”
  • “Met sint-juttemis zal hij zijn werk eindelijk misschien af hebben.”

Historie

De uitdrukking ‘met sint-juttemis, als de kalveren op het ijs dansen’ ontstaat niet zomaar. Schijnbaar is de naam jutte afgeleid van Judith, een Bijbelse heldin. Haar naamdag zou op 17 augustus vallen. In die periode van het jaar ligt er natuurlijk geen ijs. En kalveren kunnen sowieso niet dansen. Vandaar de conclusie: nooit.

Het is echter wel zo dat er verschillende versies van dit verhaal bestaan. Niet iedereen is overtuigd van de versie hierboven beschreven. Anderen beweren namelijk dat het een verbastering is van jodenmis. Dat zou kunnen kloppen omdat joden geen mis kennen. En dat is dus wederom een verwijzing naar nooit.

Varianten

  • “Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.”
  • “Op de eerste zondag die midden in de week valt.”
  • “In het jaar één, als de uilen preken.”

sint juttemis

Heb je nog meer taalvragen, stel ze gerust. Ook voor een vrijblijvende offerte kun je ons benaderen. Doe dit dan via ons offerteformulier. Ben je benieuwd naar de werkzaamheden die wij verrichten, kijk dan zeker eens op de pagina Tekst schrijven. Wat betreft de Nederlandse taal hanteren wij de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal.