Wifi, wifi of Wi-fi

De woordenschat van de Nederlandse taal wordt snel groter. Op zich is dat logisch, maar het lijkt de laatste decennia toch wel heel erg snel te gaan. Dat heeft onder meer betrekking op het woord wifi. Of was het nou wi-fi? Correct is: wifi.

Wifi is juist

De juiste schrijfwijze is wifi. Je zult ongetwijfeld in bladen, op websites en op tv andere schrijfwijzen tegenkomen. Onthoud dat dit de enige echte goede schrijfwijze is. Deze term is eigenlijk een verzamelnaam van alle draadloze netwerken, terwijl het ook de benaming kan zijn van één specifiek netwerk.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

Waar komt het woord vandaan?

Het woord lijkt op het woord hifi. Hifi is de afkorting voor de woorden high fidelity. Eigenlijk is hierdoor de afkorting wireless fidelity ontstaan. Dit soort verkortingen wordt in de regel met kleine letters geschreven. Je zult ongetwijfeld eens een andere schrijfwijze tegenkomen voor dit woord. De schrijfwijze wi-fi zal in verschillende gevallen ook niet fout worden gerekend, omdat het geplaatste streepje als een verduidelijking van het betreffende woord kan worden gezien. Toch is het strikt genomen niet goed. Er zijn gevallen waar zo’n streepje ter verduidelijking wel is toegestaan. Dan hebben we het bijvoorbeeld over het woord wifi-verbinding. In zulke gevallen is een streepje gewenst.

Wil je graag advies over een bepaalde schrijfwijze? Of dien je voor jezelf of voor je onderneming een tekst te schrijven en kom je er niet uit? Ook dan mag je ons benaderen. Je kunt hiervoor het offerteformulier gebruiken. Wie weet kan De Schrijfdokter je helpen.

Vorig bericht
Komma
Volgend bericht
Gebeurt of gebeurd
Menu