Pannenkoek of pannekoek

Er is vaak wat te doen over de schrijfwijze van de woorden pannenkoek of pannekoek. We zullen je geruststellen: beide varianten zijn correct. Maar betekent dat dan ook dat we geen voorkeur hebben? Nee, we hebben wel degelijk een voorkeur voor de schrijfwijze mét een tussen-n: pannenkoek.

Officiële schrijfwijze

Er bestaat een regel die het voor iedereen duidelijk maakt – althans, dat hopen we – wanneer je die tussen-n moet schrijven en wanneer niet. De regel luidt als volgt: het gaat erom of het eerste deel van het woord alleen een meervoudsvorm op -en heeft of dat het woord ook een meervoud kent met de uitgang -es. We geven je een voorbeeld:

“De paddentrek begint dit jaar al heel vroeg.” – Het woord pad kent de meervoudsvorm padden, en dus niet de meervoudsvorm paddes. Daarom schrijf je het woord paddentrek met een tussen-n. Dat geldt dus ook voor het woord pannenkoek. Alleen de meervoudsvorm pannen kennen we, niet pannes. Daarom dus pannenkoek.

“De manegepaarden zien er keurig geborsteld uit.” – Het woord manege kent de meervoudsvorm maneges. Dat is dan ook de reden dat het woord manegepaarden zonder een tussen-n wordt geschreven.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

De andere schrijfwijze

Het woord pannekoek zonder tussen-n wordt ook goed gerekend. Verwarrend? Ja, een beetje wel. Maar het Genootschap Onze Taal in Den Haag – de organisatie die leidend is in ons land als het gaat om de Nederlandse taal – laat het aan de schrijver om al dan niet een tussen-n te plaatsen. Een vrije keuze dus.

Om er zeker van te zijn dat u de juiste schrijfwijze gebruikt en er geen discussies over te hebben, is het wellicht toch handig om bovenstaande regel te kennen. Want als je de variant zonder de tussen-n gebruikt, zullen er altijd wel weer mensen zijn die zeggen dat je het niet goed doet.

Heb je nog een vraag over deze kwestie of heb je een andere taalvraag, stel ze gerust aan De Schrijfdokter. Ook voor een offerte kun je ons benaderen. Gebruik dan dit offerteformulier.

Vorig bericht
HAVO of havo
Volgend bericht
Persé of per se
Menu