Je wilt of je wil

Het werkwoord willen is een van de lastigste werkwoorden van de Nederlandse taal. Is het nu je wilt of je wil? Lees hier welke werkwoordsvorm je in een bepaald geval dient te schrijven.

Je wilt of je wil?

Het verschil tussen je wilt of je wil is eenvoudig te duiden. Het is echter wel afhankelijk van hoe formeel de context is. Een voorbeeld:

  1. “Als je je nog wilt opgeven voor het volgende semester, doe dat zo snel mogelijk.”
  2. “Als je je nog wil opgeven, stuur dan een pb’tje via Facebook.”

In zin 1 zien we de formele variant. Deze zin doet wat serieuzer aan, daarom is het beter de formele variant mét een ’t’ te gebruiken. In zin 2 is de context direct een stuk informeler. In dat geval is het beter om de variant zonder ’t’ te gebruiken.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

Je / jij achter de persoonsvorm

Als je/jij achter de persoonsvorm staat, valt de letter ’t’ weg. Maar dat heeft echter niets te maken met wat we hierboven melden. Toch bespreken we het maar even. We willen tenslotte alle onduidelijkheid wegnemen. In de volgende twee zinnen zie je dat de letter ’t’ wegvalt.

  1. “Wil je nu wel of niet naar dat concert gaan?”
  2. “Wil jij de aardappelen even schillen?”

Houd er echter rekening mee dat dit alleen opgaat voor de je- en jij-variant. Want bij de u-variant is dit niet het geval. Kijk maar:

  1. “Wilt u het gras voor mij maaien?”
  2. “Wilt u het nou wel of niet doen?”

Ben je benieuwd naar de uitleg van het Genootschap Onze Taal over dit onderwerp, kijk dan op deze website. Het Genootschap Onze Taal is in Nederland leidend als het gaat om de spelling van de Nederlandse taal. Heb je echter een vraag of een opdracht, neem dan gerust contact met ons op. We doen ons best om binnen 24 uur een antwoord op je vraag te geven.

Vorig bericht
Teveel of te veel
Volgend bericht
Wat en dat
Menu