Data enkelvoud of meervoud

Is data enkelvoud of meervoud?

Het blijft voor sommigen een lastige kwestie of data enkelvoud of meervoud is. Het woord data is de meervoudsvorm van datum en heeft twee verschillende betekenissen. Aan de ene kant kan data staan voor een aantal specifieke dagen, bijvoorbeeld in de zin: “We hadden verschillende data op een rijtje gezet om de juiste dag te kunnen kiezen.”

Data kan echter ook staan voor gegevens of stukken informatie. Deze laatste betekenis hangt samen met het Latijnse werkwoord waar datum het voltooid deelwoord van is: dare betekent geven, dus datum staat voor gegeven. Als je het over gegevens hebt, is het vaak niet meer zo bekend bij mensen dat data het meervoud vormt van datum.

Ook persoonsvorm is meervoud

Omdat data, in welke betekenis dan ook, een meervoudsvorm is, moet ook de persoonsvorm in het meervoud, bijvoorbeeld: “De meeste data konden worden gered van de server voor hij helemaal crashte.”

Toch zie je in een bepaald vakgebied, namelijk dat van de ICT, dat de persoonsvorm na data in het enkelvoud wordt gezet. Een ICT-specialist zou bijvoorbeeld prima kunnen zeggen: “De meeste data kan worden gered van de server voor hij helemaal crashte.”

Voor de duidelijkheid: dit is dus niet goed! In alle woordenboeken staat dat het woord data een meervoudsvorm is. In de Dikke Van Dale wordt het fenomeen wel geconstateerd, maar dit woordenboek keurt de enkelvoudsvorm van data nog steeds niet goed. Buiten het ICT-jargon is het dus nog niet toegestaan om een enkelvoudige persoonsvorm te gebruiken na data.

data enkelvoud of meervoud

Waar komt dit verschijnsel eigenlijk vandaan? Men denkt dat het Engels hier een leidraad is geweest. In het Engels wordt steeds regelmatiger een enkelvoudige persoonsvorm gebruikt in combinatie met data, en sommige Engelse taalkundigen zouden dit zelfs goedkeuren. Toch zijn er ook andere taalkundigen in dat taalgebied die het (nog) niet accepteren.

Heb je vaker vragen over zaken als data enkelvoud of meervoud? Laat het ons weten. We helpen je er graag bij. Ook voor een offerte mag je ons benaderen. Gebruik hiervoor ons offerteformulier. De Schrijfdokter houdt zich altijd aan de taalregels die het Genootschap Onze Taal in Den Haag hanteert.