Enige of enigste

Als je geen broers of zussen hebt, ben je dan enig kind of enigst kind? Wat bij enige of enigste in ieder geval vaststaat, is dat enig wordt gebruikt in officiële documenten en dus als de meest correcte vorm wordt gezien. Beide varianten zijn dus te gebruiken, maar let op! Ze hebben dan wel een andere betekenis.

Foutieve verbuiging

“Ik ben het enigste kind” is een foutieve verbuiging. “Ik ben enig kind” is een correcte verbuiging. Enig betekent namelijk dat er ergens maar één van is. Iets kan dus niet eniger zijn, laat staan enigst. Het probleem met deze beredenering is echter dat enig ook nog andere betekenissen kan hebben. Als je het hebt over een kind dat gewoon heel erg leuk is, kun je het ook enig noemen. De vergrotende en overtreffende trap zijn in dat geval ook mogelijk.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Wat zegt Van Dale over enige of enigste?

Ook Van Dale accepteert de term enigst kind. Zij geven daarvoor de reden dat enigst in deze context een zogenaamd relatieve vorm van enig is. Daarmee bedoelen ze dat de originele betekenis van enig – als in datgene waar er maar één van is – in enigst kind verloren is geraakt en is vervangen door een nieuwe betekenis: zonder broers of zussen. Ditzelfde verschijnsel komen we tegen in de aanhef Beste Femke. Daarmee wil je niet zeggen dat Femke de allerbeste is, maar dat dit nu eenmaal een correcte aanspreekvorm is. Toch is er ook een context waarin enigst niet correct is, namelijk wanneer er sprake is van een lidwoord. Denk aan de volgende situaties:

  • Het enigste doel is om voor volgende zomer 10 kilo af te vallen.
  • Kinderboeken zijn de enigste boeken die ik lees.

Door het lidwoord bestaat er weinig tot geen twijfel over de betekenis en daarom is de verduidelijking die het gebruik van enigste biedt niet nodig. Heb je vaker vragen over dit soort taalkwesties? Stel ze gerust aan De Schrijfdokter. Binnen 24 uur geven wij je een uitgebreide reactie op je vraag.

Voor het opvragen van een offerte gelieve ons offerteformulier te gebruiken. De Schrijfdokter volgt altijd de regels van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
In gedachte of gedachten
Volgend bericht
Feestdagen met hoofdletter
Menu