Frikandel of frikadel

Laten we voor eens en voor altijd duidelijkheid geven over de spelling van een veel gegeten snack in Nederland: is het frikandel of frikadel. Het antwoord? Beide woorden zijn juist gespeld. Hoe dat kan? Een frikadel is gewoon iets anders dan een frikandel. Hoe je het spelt, hangt dus af van waar je het precies over hebt. De verwarring hierover is ontstaan, omdat het nieuwe frikandel niet meteen in de woordenboeken voorkwam. Daardoor leek het dat frikadel de juiste spelling had. Sinds 2005 zijn beide woorden en hun betekenis wel te vinden.

Frikandel

De naam frikandel is bedacht door een Nederlandse snackfabrikant, De Vries, in de jaren 50 van de vorige eeuw. In die periode kwamen er nieuwe eisen voor hoeveel meel er in bepaalde vleesproducten mocht zitten. Hierdoor mocht de gehaktbal van de fabrikant officieel geen gehaktbal meer genoemd worden. De vleesbal werd uitgerold tot een worst en werd frikandel genoemd. Waarom frikandel? Waarschijnlijk wilde De Vries hiermee verwijzen naar de frikadel. De n die eraan werd toegevoegd, gaf het een wat luxere uitstraling door de gelijkenis met fricandeau. Uiteindelijk is de frikandel door een andere fabrikant omarmd en uitgegroeid tot de snack die wij vandaag de dag nog goed kennen. Ook onze zuiderburen eten frikandellen, maar deze kunnen in onze ogen meer worden gezien als een curryworst.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Frikadel

Dit woord kwam al lang voor in onze taal, in ieder geval sinds de zeventiende eeuw. Het wordt gebruikt om een bal of een schijf van gehakt aan te duiden. Ook in Duitsland heeft Frikandelle die betekenis. Toch kan het daar ook staan voor een soort biefstuk en zorgt het ook daar voor verwarring.

Heb je vaker een vraag over een bepaalde taalkwestie? Leg ze gerust voor aan De Schrijfdokter. Of gebruik het offerteformulier als je graag een scherpe offerte van ons wilt ontvangen. Wij volgen altijd de spellingsregels van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Feestdagen met hoofdletter
Volgend bericht
Gebruikmaken of gebruik maken
Menu