Lidwoorden bij winkelnamen

HEMA of de HEMA

Je hebt het je vast weleens afgevraagd: waarom hoor je zowel ik haal mijn kleren bij de H&M als ik haal mijn kleren bij H&M? Kortom, wat is het gebruik van lidwoorden bij winkelnamen? Het lastige van deze kwestie is dat hier geen vaste regels voor zijn. De ene keer zal het heel logisch klinken om het lidwoord weg te laten, soms lijkt het gebruik ervan niet te vermijden en in andere gevallen kan het gewoon allebei. Lees verder onder de aanbieding van De Schrijfdokter.

Je kunt zeggen dat in de zin Hij doet boodschappen bij Jumbo prima is, maar ook Hij doet boodschappen bij de Jumbo kan. Je zult niet snel zeggen dat je naar Hema gaat, maar ook niet snel dat je inkopen doet bij de Pipoos. Toch kan ook deze voorkeur per persoon weer anders zijn.

Lidwoorden bij winkelnamen – verwijzing naar persoon

Toch zijn er wel bepaalde tendensen te ontdekken. Zo worden lidwoorden vaak weggelaten als de winkel is vernoemd naar een bepaald persoon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Albert Heijn, V&D en H&M. Het lidwoord wordt meestal wel gebruikt als de naam echt alleen wordt beschouwd als bedrijfsnaam: de Febo, de ING, de Praxis. Je ziet hier dat hoe minder de naam van een winkel nog bekend is als eigennaam, hoe vaker het lidwoord gebruikt wordt.

Daarnaast zie je dat dit vaker voorkomt bij grotere ketens. Je ziet ook dat als een winkelnaam gevormd wordt door een afkorting of lettergreepwoord het lidwoord bijna altijd wordt gebruikt. Zo gaan we meestal naar de Hema en de Sligro. Ten slotte zie je dat jongeren het lidwoord veel minder vaak weglaten. Overigens geldt dat laatste ook voor de bedrijven zelf. Ook zij laten het lidwoord over het algemeen weg in hun reclames.

Lidwoorden bij winkelnamen

Heb je vaker een taalprobleem waar je niet uitkomt, zoals bij lidwoorden bij winkelnamen? Vraag het De Schrijfdokter. Ook voor het aanvragen van een offerte kun je bij ons terecht. Wij volgen altijd de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.