Verexcuseren

Is verexcuseren correct?

Het antwoord op deze vraag lijkt zeer gemakkelijk te geven. Toch zal het je verrassen – in alle eerlijkheid, ook De Schrijfdokter was verrast. Ja, deze variant is namelijk correct. Je vraagt je af hoe het mogelijk is, maar er zijn officiële taalgidsen die verexcuseren correct vinden.

Wat vindt het Genootschap Onze Taal in Den Haag ervan? Het Genootschap Onze Taal is in Nederland min of meer leidend als het gaat om de Nederlandse taal. Deze organisatie geeft aan dat het woord verexcuseren door de Dikke Van Dale als correct wordt beschouwd. Ook het taalboekje Prisma vindt het blijkbaar een correct werkwoord. Mmm… toch lijkt dit twijfelachtig. Want verexcuseren is toch een contaminatie? Een contaminatie van de woorden excuseren en verontschuldigen?

In het Nederlands wordt spreektaal weleens schrijftaal – na verloop van tijd weliswaar, maar het gebeurt wel. Het is hier echter niet geval dat alleen daardoor verexcuseren plotseling correct is. Dit werkwoord heeft wel degelijk een historie. In het jaar 1629 was er al sprake van dit werkwoord – weliswaar geschreven als verexcuseeren – maar het bestond al wel.

Verexcuseren – mag dat?

Na het lezen van bovenstaande is het je duidelijk dat beide varianten correct zijn. Hoe vreemd de ene variant ook moge klinken, de historie heeft bepaald dat het werkwoord met het voorvoegsel ver gewoon correct is. Is het dan geen contaminatie (zoals optelefoneren)? Jawel, het is nog steeds een contaminatie. Maar dan wel eentje die je gewoon kunt gebruiken. Houd er echter rekening mee dat je omgeving het wellicht niet met je eens is en je er commentaar op kunt krijgen.

verexcuseren

Heb je vaker taalvragen? Leg ze voor aan De Schrijfdokter. Wij zullen er vrijblijvend maar serieus naar kijken. Ook als je een opdracht hebt en je wilt graag weten wat de kosten zijn, benader ons en gebruik het offerteformulier. Ben je benieuwd wat wij naast correctiewerkzaamheden nog meer uitvoeren, neem dan een kijkje op Tekst schrijven. Daar vind je een uitgebreid overzicht van onze schrijfwerkzaamheden.