Zogenaamd of zogenoemd

Zogenaamd of zogenoemd – vaak wordt het door elkaar gebruikt. En dat mag ook. Tenminste, als je ze maar in de juiste context gebruikt. Los van deze twee varianten kennen we ook nog een derde variant, namelijk zogeheten. Ook deze variant gebruikt men doorgaans willekeurig. Dat is niet per definitie fout. Maar let op: ook hier is de context bepalend.

Zogenaamd of zogenoemd – voorbeelden

Eerst geven we enkele voorbeelden van het meest gangbare gebruik van de drie hierboven genoemde varianten:

  • “Mijn collega doet hier in het dorp mee aan het zogenaamde Blaaskakenfestival.”
  • “Jouw broer doet hier in het dorp mee aan het zogenoemde Blaaskakenfestival.”
  • “Onze zuster doet hier in het dorp mee aan het zogeheten Blaaskakenfestival.”

  Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Maar zijn we nu klaar met de uitleg over deze drie woorden? Nee, niet dus. Want er zijn momenten waarop je juist wel voor de ene variant dient te kiezen en niet voor de andere. We geven weer enkele voorbeelden. Wat vind je van de volgende zinnen:

  • “Hij zit daar zogenaamd een beetje lollig te doen, maar die opmerkingen van hem vind ik helemaal niet leuk.”
  • “Die zogeheten oprechtheid van mijn bazin irriteert me mateloos.”

De woorden zogenaamd en zogeheten hebben hier een negatieve klank. In deze gevallen is het onmogelijk om die andere variant – zogenoemd – te schrijven. Dat zou de betekenis van de zin veranderen. Sterker nog, de zin zou niet eens correct zijn.

Mocht je nog meer taalvragen hebben, stel ze gerust aan De Schrijfdokter. Je mag je ook wenden tot het Genootschap Onze Taal in Den Haag. Dat is de organisatie die in Nederland leidend is als het gaat om spelling en grammatica van de Nederlandse taal. Heb je een document in bezit dat nodig gecorrigeerd moet worden – dat kan voor zowel particulier als bedrijf – benader ons dan via het offerteformulier.

Vorig bericht
Zo even of zo-even
Volgend bericht
Zometeen of zo meteen
Menu