Zometeen of zo meteen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: beide schrijfwijzen zijn correct. Zometeen of zo meteen mogen beide in alle gevallen worden geschreven. Eigenlijk is er geen enkel moment waarop je een foutieve variant kunt schrijven. Is dat even makkelijk?

Het verschil in het verleden

Zoals wel vaker was enkele decennia terug de schrijfwijze van een bepaald woord afwijkend. Gedurende de tijd zijn bepaalde schrijfwijzen herzien, en zo dus ook de schrijfwijze van zometeen en zo meteen. Daar waar vroeger slechts de variant zo meteen correct was, zijn beide varianten nu verdedigbaar. Is de ene variant dan beter dan de andere? Nee, zelfs dat niet. We geven je enkele voorbeelden die alle correct zijn:

  • “Zometeen gaan we naar het stadion, dus gelieve een beetje op te schieten.”
  • “Zo meteen gaan we naar het stadion, dus gelieve een beetje op te schieten.”
  • “Als jij dat document even via de mail doorstuurt, dan kan ik het zometeen uploaden.”
  • “Als jij dat document even via de mail doorstuurt, dan kan ik het zo meteen uploaden.”

  Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Goedkeuring van de tijd

De laatste tijd zien we steeds vaker dat zometeen aan elkaar wordt geschreven. En dan dusdanig vaak dat je deze schrijfwijze haast niet meer kunt afkeuren. Al worden natuurlijk niet alle woorden goedgekeurd die op een foutieve manier zijn geschreven. Echter, bij zometeen is dat wél het geval en is verworden tot een officiële en correcte schrijfwijze.

Waar zien we dit vaker?

Varianten op zo meteen zijn bijvoorbeeld: zo dadelijk en zo direct. Het frappante is echter dat de regel ook in de andere vorm – in de aan elkaar geschreven vorm –  overeenkomt. Dat wil zeggen dat zodadelijk en zodirect ook correct geschreven woorden zijn.

Om onszelf up-to-date te houden wat betreft de spelling en grammatica van de Nederlandse taal volgen wij altijd de adviezen en regels van het Genootschap Onze Taal in Den Haag. Zit jij nu met een taalvraag? Stel deze vraag gerust aan De Schrijfdokter. Je hebt dan binnen 24 uur een antwoord op je vraag. Ook voor een scherpe offerte voor je schrijf- of correctieopdracht mag je ons benaderen.

Vorig bericht
Zogenaamd of zogenoemd
Volgend bericht
Zo min of zomin
Menu