HAVO of havo

Is het HAVO of havo?

Weet jij wat de juiste schrijfwijze is? HAVO of havo? Of is het misschien wel h.a.v.o.? We gaan het je vertellen. Als we het hebben over bepaalde schooltypen gebruiken we altijd kleine letters. En ook de punten na de afzonderlijke letters zijn doorgaans verboden. Deze uitleg vind je overigens ook terug in de onderstaande aanbieding van De Schrijfdokter.

Enkele voorbeelden

  • “Mijn dochter van twaalf is een typisch havo-klantje.”
  • “Na alle proefwerken is gebleken dat hij het vwo-niveau goed aankan.”

Over welk onderwijstype je het ook hebt, de kleine letter blijft. Dat geldt dus ook voor de volgende onderwijsvormen: mavo, atheneum, lyceum, universiteit, etc. Ook als je de genoemde onderwijstypen in zijn geheel uitschrijft, schrijf je alleen kleine letters. We geven een voorbeeld:

  • “Als het gaat om voorbereidend wetenschappelijk onderwijs liggen de eisen tamelijk hoog.”
  • “Op deze openbare scholengemeenschap is er ook ruimte voor het montessorionderwijs.”

Hieronder staan nog een aantal andere onderwijstypen die allemaal met een kleine letter worden geschreven: basisschool, pabo, roc, mbo, bso, moedermavo, hoger onderwijs, lager onderwijs, primair onderwijs, secundair onderwijs, kunstacademie, jenaplan, daltonschool, bijzonder onderwijs, lts, etc. 

HAVO of havo

Wanneer gebruik ik een punt

Soms is het gebruik van punten bij het schrijven van onderwijstypen wel handig. Noodzakelijk is het echter niet. Maar soms kan het tot verwarring leiden als je de punten niet gebruikt. Hier zie je dat de afwezigheid van de punten stof tot nadenken geeft. Kijk zelf maar wat er in de tweede zin gebeurt:

  • “Het algemeen secundair onderwijs is van een behoorlijk niveau.”
  • “Het aso is van een behoorlijk niveau.”

HAVO of havo – uitzondering

In slechts één geval mogen we een hoofdletter schrijven als we het hebben over een onderwijstype. Dat mag alleen in een titel van een school, bijvoorbeeld: Gymnasium Voorburg, Universiteit Antwerpen, Hogeschool van Amsterdam, etc. Heb je vaker problemen met bepaalde taalkwesties? Benader ons dan gerust met je vraag. Ook voor offerte mag je contact met ons opnemen. De Schrijfdokter volgt altijd de richtlijnen en adviezen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.