LED of led

Wat is correct? LED of led?

Tegenwoordig worden deze soort lampjes steeds vaker gebruikt. Maar waarom schrijven we ledlampjes en niet led-lampjes? Of mag ik dit woord zelfs met hoofdletters schrijven? Lees verder na onderstaande aanbieding.

Led-lampjes

Dit heeft juist te maken met het feit dat de opkomst van de ledverlichting heeft gezorgd voor een veelvuldig gebruik ervan. De afkorting staat voor light emitting diode. Het is dus een afkorting, maar door de jaren heen is deze ingeburgerd geraakt. Bovendien wordt deze als één woord uitgesproken en niet in losse letters el-ee-dee. Bij samenstellingen met afkortingen die op deze manier worden uitgesproken, worden deze over het algemeen als één woord gezien en bijvoorbeeld ook zonder punten geschreven en verkleind net als alle andere woorden. Denk aan vipje en bacootje.

Andere voorbeelden van dit fenomeen zijn:

  • hivbesmetting of hiv-besmetting
  • wifiversterker of wifi-versterker
  • vipkaartjes of vip-kaartjes
  • pinpas of pin-pas

LED of led

Overigens mag eventueel voor de leesbaarheid een streepje worden toegevoegd. Zeker als het gaat om een langere samenstelling is een streepje wel toegestaan: led-noodverlichting.

Voor meer informatie over dit soort taalkwesties – alsook voor het opvragen van een offerte – mag je altijd De Schrijfdokter benaderen. Wij volgen de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.