U hebt of u heeft

U hebt of u heeft – wat is juist?

Is er eigenlijk wel een verschil tussen? Het antwoord is: ja en nee. Beide varianten zijn overigens correct. En het is niet zo dat een van beide beter is dan de andere. Waarom besteden we er dan toch een hele pagina aan? Hoe dan ook, bekijk sowieso eens onderstaande aanbieding van De Schrijfdokter…

We besteden een hele pagina om je te vertellen dat je het dus eigenlijk niet fout kunt doen. Het is echter wel zo – en dat vertellen we je wel vaker – dat het raadzaam is de gekozen variant consequent te gebruiken. Dus als je een boek aan het schrijven bent, gebruik dan op pagina 1 dezelfde variant als op bijvoorbeeld pagina 78.

Correcte versie van u hebt

Hieronder tref je enkele voorbeelden van het juiste gebruik van de meest voorkomende variant:

  • Wanneer hebt u mijn scriptie gecorrigeerd?
  • U hebt gisteren de hond uitgelaten, toch?
  • Laatst zag ik dat u een nieuwe auto hebt.

U hebt of u heeft – een voorkeur

Is er dan toch stiekem geen reden voor een bepaalde voorkeur? Ja, eigenlijk wel. Puur taalkundig bekeken heeft u hebt de voorkeur. Waarom? Deze vorm komt overeen met de vormen die je terugziet bij andere werkwoorden als je de u-vorm gebruikt, bijvoorbeeld: u kunt of u bent. En zo zijn er nog meer van dat soort werkwoordsvormen.

u hebt of u heeft

Formele vorm

Als je op internet naar de deze kwestie, kom je soms een afwijkende uitleg tegen. Zo’n afwijkende uitleg kan echter wel juist zijn. Dat komt omdat een schrijver vaak kiest voor zijn gevoel en wellicht de formele vorm schrijft, dus: u heeft. Veel mensen hebben dat gevoel bij deze variant. En dat mag. Als dat voor jou een reden is om bijvoorbeeld in een officiële brief voor u heeft te kiezen, dan ben je vrij om dat te doen.

De Schrijfdokter volgt de regels, richtlijnen en adviezen van het Genootschap Onze taal in Den Haag. Heb je nog een taalvraag of wil je graag een tekst laten schrijven, benader dan gerust De Schrijfdokter of kijk op Tekst schrijven.