Veelgesteld of veel gesteld

Wat is de juiste schrijfwijze?

Wat is correct: veelgesteld of veel gesteld? Het woord aaneengeschreven is correct, dus veelgesteld. Het is een bijvoeglijk naamwoord dat na verloop van tijd aan elkaar is gegroeid. Wil dat zeggen dat verdere uitleg voor nu overbodig is? Nee, lees zeker even verder. We wijzen je nog op enkele uitzonderingen. Eerst geven we je nog een goed voorbeeld, namelijk: “Jouw vraag behoort echt tot de veelgestelde vragen.”

Veelgesteld en vaakgesteld

Komt het weleens voor dat veel gesteld ook correct is? Nee, dat komt nooit voor. Of het moet zijn dat het dan een andere betekenis heeft. Echter, belangrijk is wel om het volgende te vermelden: in tegenstelling tot veelgesteld is de combinatie vaakgesteld niet correct. Afgaande op bovenstaande uitleg zou je kunnen denken dat vaakgesteld dan ook wel correct zal zijn. Dat is niet het geval.

We maken nog even een klein uitstapje naar het woord eerdergenoemd. Hier kom je namelijk een soortgelijk probleem tegen. Eerdergenoemd is correct geschreven. Is vaakgenoemd of vakergenoemd dan ook correct? Nee, ook hier mag de variant met vaak / vaker niet aan elkaar worden geschreven.

Veelgesteld of veel gesteld – uitzondering

Los van het voorbeeld veelgesteld zijn er meerdere combinaties met het woord veel die correct zijn. We geven een kleine opsomming: veelzeggend, veeleisend, veelgevraagd, etc. Gelieve rekening te houden met de uitzondering op veelgestelde vragen, namelijk veel gestelde vragen dat in sommige gevallen ook juist is. De betekenis is hier echter anders. Het gaat dan niet om één bepaalde vraag die veel wordt gesteld, maar om veel verschillende vragen die worden gesteld. Zie jij het verschil?

veelgesteld of veel gesteld

Heb je nog vragen over bepaalde taalkwesties, benader dan gerust De Schrijfdokter. Ook voor het opvragen van een offerte zijn we te bereiken. Gebruik hiervoor dan dit offerteformulier. Heb je nog helemaal geen tekst en krijg je het ook niet op papier, kijk dan eens op de pagina Tekst schrijven wat we allemaal voor je kunnen doen. De Schrijfdokter hanteert de regels, adviezen en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.